
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 660 kcal/1 porcja
Przepis na Tiramisu na biszkopcie
Powstaje coraz to więcej wersji tego wypieku. Jednak wszystkie ciasta Tiramisu, łączy jedno – serek mascarpone. Jego delikatny, tłustawy smak nadaje temu ciastu wyjątkowości i subtelności. Wymaga poświęcenia odrobinę więcej czasu na wykonanie, no i nie należy do najtańszych. Jednak czy nie warto czasami zafundować sobie odrobinę luksusu?
Składniki na Tiramisu
- Ciasto
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 500 g serka „Mascarpone”
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (+2 łyżeczki)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Dodatkowo
- kakao
Sposób wykonania Tiramisu
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 50 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Krem
- Kawę zalać 1 szklanką zagotowanej wody, dodać 2 łyżeczki cukru, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać, wystudzić.
- Żółtka utrzeć na parze z cukrem (na garnku z wrzącą wodą ustawić naczynie z żółtkami i cukrem); masę ubijać nad kąpielą wodną przez ok. 10 minut; wystudzić.
- Piankę z ubitych jajek utrzeć przy pomocy miksera z serkiem mascarpone.
- Na koniec krem wymieszać z tężejącą żelatyną i podzielić go na 3 części.
- Biszkopt również podzielić na 3 części, każdą z warstw biszkoptu nasączyć naparem z kawy i przełożyć kremem.
- Ciasto udekorować startą czekoladą lub oprószyć je kakao i włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej intensywny smak ciasta, należy użyć świeżo zmielonej kawy
- Tiramisu można także przyrządzić w wersji „dla dorosłych”, dodając do kremu 2 łyżki rumu lub amaretto
- W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, Tiramisu należy zostawić w lodówce na całą noc