
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 435 kcal/1 porcja
Przepis na Kolorowy jabłecznik z kremową śmietanką
Odrobina czasu, odrobina wysiłku, za to efekt niezwykle zaskakujący. Po prostu bajeczny! Aż by człek oczami jadł! Wielowarstwowy jabłecznik z kremową śmietanką bardzo chętnie skosztują goście dziecinnego przyjęcia urodzinowego, ale też nikt nie pogardzi podczas spotkania z przyjaciółkami przy kawie. Kwaskowata masa jabłkowa, podzielona na część agrestową i pomarańczową będzie idealnym urozmaiceniem dla kremu śmietankowego i warstw ciasta.
Składniki na Kolorowy jabłecznik
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oliwy
- Masa jabłkowa
- 2 słoiki smażonych jabłek lub 12 – 14 dużych świeżych jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki pomarańczowe
- Krem
- 2 szklanki śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 500 g serka „Mascarpone”
- Dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób wykonania Kolorowego jabłecznik
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy; wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu ostudzić, przekroić na 2 części.
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i usmażyć.
- Usmażone jabłka podzielić na 2 części, do jednej części dodać 2 galaretki agrestowe, do drugiej – 2 galaretki pomarańczowe; dokładnie wymieszać z gorącymi jabłkami do rozpuszczenia.
- Na dolną część biszkoptu wyłożyć tężejącą zieloną masę jabłkową, przykryć ją drugą warstwą ciasta. Następnie na ciasto wyłożyć pomarańczową masę jabłkową.
Krem
- Śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Do śmietany dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy; dalej ubijać.
- Następnie do kremu dodawać stopniowo serek „Mascarpone” cały czas wszystko dokładnie miksując.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzch ciasta i równo rozsmarować.
- Ciasto udekorować startą czekoladą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.