
- Czas przygotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Truskawkowe deserki
Wiadomo! Truskawkami można teraz cieszyć się niemalże przez cały rok. Jednak świeże, smaczne truskawki – to tylko w sezonie. Takie z cukrem i śmietaną każdy pamięta z dzieciństwa. Dzisiejsza propozycja jest nieco bardziej wykwintna. To mega smaczny deserek truskawkowy. Można w nim znaleźć i świeże owoce, mus owocowy, chrupiące ciasteczka i przepyszny krem z kremówki z dodatkiem serka mascarpone. Hm… palce lizać!!!
Składniki na Truskawkowe deserki
- 200 ml śmietany „Kremówki”
- 3 łyżki serka „Mascarpone”
- 2 „Śmietan-fixy”
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 opakowanie ciastek francuskich „Brześć”
- sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania Truskawkowych deserków
- Z truskawek usunąć szypułki, dokładnie je umyć i osuszyć.
- ½ kg truskawek przełożyć do malaksera i zblendować na gładką masę.
- Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki zagotowanej wody i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretka będzie tężeć, przelać ją do owocowego musu i wszystko ponownie zmiksować.
- Na koniec do musu dodać kawałki truskawek; delikatnie wymieszać.
- Śmietanę ubić z serkiem „Mascarpone” przy użyciu miksera.
- Następnie dodać cukier wanilinowy, cukier puder a na samym końcu „Śmietan-fixy”; wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Ciastka rozkruszyć przy pomocy blendera.
- Pokruszone ciastka skropić sokiem z cytryny; wymieszać.
- W przygotowanych szklaneczkach umieścić po warstwie ciastek, musu owocowego oraz kremu.
- Desery umieścić na 20 minut w chłodnym miejscu; przed podaniem udekorować je świeżymi owocami.
Pysznee:*
Dzięki!:)
Taki truskawkowy przepis pachnie wiosną oraz latem. Warto pewnie go spróbować.
Gorąco polecam!
Zdecydowanie najlepszy deser na letnie, ciepłe dni. Sezon truskawkowy za niedługo się rozpocznie więc przepis bardzo się przyda. Na pewno wypróbuję 🙂
Dziękuję! Zwłaszcza, że „sezon truskawkowy” już za chwilę!:)