
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 490 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z musem malinowym
Sernik pod każdą postacią – obok jabłecznika, ulubiony wypiek niemalże całej ludzkiej populacji. W dodatku udekorowane musem malinowym jest po prostu bezkonkurencyjne. Aż trudno uwierzyć, że w takim krótkim czasie można sobie zrobić tak dobrze. W zaledwie półtorej godziny w całym mieszkaniu unosić się będzie cudowny aromat domowego wypieku, a w blaszce świeżo wyjętej z piekarnika zastygać będzie przepyszny serniczek. Smacznego! Bo z pewnością takie będzie!
Składniki na Sernik z musem malinowym
- 500 g tłustego sera twarogowego
- 500 g sera mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 jajek
- ½ szklanki śmietanki 36%
- 200 g malin
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania Sernika z musem malinowym
- Ser zmielić co najmniej 3 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Tak przygotowany ser utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką.
- Następnie do masy serowej wbijać kolejno żółtka, cały czas ubijając wszystko przy pomocy miksera.
- W osobnym naczyniu ubić śmietankę; dodać ją do sera.
- Białka ubić na sztywno, również dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieścić masę serową i wstawić całość do piekarnika. Piec ok. 70 minut najpierw w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
- Maliny umyć, zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ziarenek.
- Maliny zmiksować z cukrem pudrem i tak przygotowanym musem polać kawałek sernika tuż przed podaniem.
Smaczny sernik dla każdego. Dla osoby, która poszukuje wrażeń kulinarnych. Interesujące ciasto, wiele osób za nie dałoby się pokroić. Ja też jestem stronnikiem sernika. Choć wiem, że trzeba dbać o figurę. Ale czasami można pozwolić sobie na coś słodkiego. I może to być także sernik.
A wymiary blachy? Na jaką jest przepis?