- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 640 kcal/1 porcja
Przepis na Kremową piankę o smaku toffi
To bardzo prosty do wykonania deser, a zarazem niezwykle wykwintny. Prezentuje się tak, że aż cieknie ślinka. Ni to lód, ni to bita śmietana. Niezwykły smak toffi, ukryty w bitej śmietanie – delikatny, aksamitny, niczym balsam wnika i pieści podniebienie. Pokruszone herbatniki na dnie pucharków i płatki migdałowe posypane po wierzchu deseru, nadają ciekawego chrupkiego charakteru. To istna ambrozja wśród deserów.
Składniki na Kremową piankę
- 1 opakowanie serka „Mascarpone”
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka czekolady o smaku toffi
- 12 herbatników
- płatki migdałów
- maliny
Sposób wykonania Kremowej pianki
- Śmietankę przelać do rondla, dodać kawałki czekolady, podgrzać (cały czas mieszając), aby czekolada się rozpuściła.
- Śmietankę z czekoladą odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy śmietanka będzie zimna, ubić ją przy pomocy miksera.
- Do ubitej śmietany przełożyć serek mascarpone i na niskich obrotach miksera wszystko dobrze połączyć ze sobą.
- W przygotowanych wcześniej pucharkach umieścić po 2 pokruszone herbatniki, po czym przelać śmietankę.
- Każdy pucharek udekorować malinami oraz migdałami i wstawić do zamrażalnika, aby desery lekko (lub całkowicie) się zmroziły.