
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 rolada
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Roladę z kremem mascarpone
Roladka jak malowanana! Niegdyś przygotowywana przez mamy z bitą smietaną ewentualnie z nadzieniem kremowym. Dziś można przygotować ją również z kremem przygotowanym z serka mascarpone. Bardzo tradycyjny wypiek a zarazem wykwintny. Zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Ochoczo będą się nią zajadać tak młodsi jak i starsi.
Składniki na Roladę
- Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka octu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- Krem
- 2 szklanki śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 500 g serka „Mascarpone”
- Dodatkowo
- 1 truskawkowa galaretka
- cukier puder
Sposób wykonania Rolady
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Dodać także ocet, mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito; wszystko wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 20 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
- Z ciasta zdjąć pergamin i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Krem
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, po czym przelać ją do plastikowej, podłużnej formy.
- Śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Do śmietany dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy; dalej ubijać.
- Następnie do kremu dodawać stopniowo serek „Mascarpone” cały czas wszystko dokładnie miksując.
- Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę, rozsmarować na nim krem.
- Ze stężałej galaretki wyciąć 2-centymetrowy prostokąt o długości takiej, jak rolada, po czym umieścić go na kremie tuż przy dłuższym brzegu ciasta i całość zawinąć.
- Ciasto udekorować cukrem pudrem i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.