
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z piankami
Przepisów na pyszny sernik jest mniej więcej tyle, ilu chętnych do jego przygotowania. I co ważne – każdy będzie inny. I oto kolejna ciekawa forma przygotowania sernika. Tym razem naszpikowanego piankami w czekoladzie. Pięknie prezentujące się, trzywarstwowe ciasto. Kompozycja smaków – kokos, wanilia i kakao – i jeszcze te pianki. Mniam.
Składniki na Sernik z piankami
- Ciasto kokosowe
- 6 białek
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kakaowe
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 l mleka
- 6 żółtek
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 g masła
- Dodatkowo
- 500 g pianek waniliowych w czekoladzie
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania Sernika z piankami
Ciasto kokosowe
- Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać aż grudki cukru dokładnie się rozpuszczą.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także ocet i wiórki, wymieszać.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 30 minut.
Ciasto kakaowe
- Żółtka oddzielić od białek; białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać aż grudki cukru dokładnie się rozpuszczą.
- Następnie dodać żółtka, wszystko zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao, wymieszać.
- Ciasto przelać na blachę (o takich samych wymiarach jak w przypadku ciasta kokosowego) wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 30 minut.
Masa serowa
- Masło rozpuścić, dodać do niego cukier, żółtka oraz twaróg, wszystko dokładnie wymieszać i gotować ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
- Budynie rozprowadzić w ¾ l mleka, dodać do twarogu, zagotować, zdjąć z ognia.
- Galaretki rozpuścić w ½ szklanki zagotowanej wody, wystudzić, dodać do masy, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
Przełożenie
- Masę serową podzielić na 2 części.
- Na blasze bądź paterze ułożyć ciasto kokosowe, po czym rozsmarować na nim ½ kremu serowego.
- Na warstwie kremu ułożyć pianki, po czym przykryć je pozostałą częścią masy.
- Całość przykryć plackiem kakaowym, polać rozpuszczoną polewą i ozdobić wiórkami kokosowymi.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Przepysznie wygląda 🙂 zapewne smakuje też niczego sobie 🙂