
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 tortownica
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Tort czekoladowo – orzechowy
A dlaczego nie spróbować samodzielnie przygotować dodatkową atrakcję? Tort czekoladowo-orzechowy – to już brzmi, tak, że ślinianki zaczynają pracować. Przygotowanie wymaga nieco czasu i odrobinę doświadczenia kulinarnego. Samodzielnie przygotowany tort, to niezłe wyzwanie. A jak się uda, to jak ogromna jest satysfakcja.
Składniki na Tort czekoladowo - orzechowy
- Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 125 g mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonej kawy parzonej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- Krem
- 5 jajek
- 2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek spirytusu
- Dodatkowo
- mielone orzechy włoskie
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania Tortu czekoladowo - orzechowego
Ciasto
- Żółtka oddzielić od białek; białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać aż grudki cukru dokładnie się rozpuszczą.
- Następnie dodać żółtka, wszystko zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao, kawę oraz orzechy, wymieszać.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Ciasto po wystudzeniu podzielić na 3 części.
Krem
- Kawę zalać ¼ szklanki wody, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na parze (nad kąpielą wodną).
- W osobnym naczyniu utrzeć masło.
- Jajka ubite na parze dodawać powoli do masła cały czas ucierając, aby masa się nie zważyła.
- Następnie wlewać cienkim strumieniem kawę oraz spirytus; wszystko utrzeć przy pomocy miksera.
- Krem podzielić na 3 części, przełożyć nimi kolejne warstwy ciasta a ostatnią częścią masy udekorować tort.
- Ciasto ozdobić polewą czekoladową oraz orzechami i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Akurat miałam przepis na pyszny torcik 🙂 bo wczoraj mąż obchodził urodziny 🙂 Jednak dopiero dziś dostanie tort 🙂 Ale wyszedł idealnie 🙂
Bardzo mi miło;)