
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 mała blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Leśny mech”
A to dopiero przygoda! „Leśny mech” z piekarnika! Tego jeszcze nie było. Pięknie wyglądające zielono-białe ciasto posypane czerwonymi kuleczkami granatu. Do złudzenia przypomina leśne wędrówki, łąki, polany, bose stopy na leśnym mchu, wśród jagodowych i poziomkowych krzewinek. Aż się oczy do niego śmieją!
Składniki na Ciasto „Leśny mech”
- Ciasto
- 3 jajka
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Krem
- 200 ml śmietany 'Kremówki' 30%
- 100 ml serka 'Mascarpone'
- 2 śmietan-fixy
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- owoce granatu
Sposób wykonania Ciasta „Leśny mech”
Ciasto
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę przy pomocy miksera.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Szpinak dokładnie odsączyć z nadmiaru wody przy użyciu gazy, dodać go do masy, wymieszać całość łyżką.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzinę.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć, ostudzić, odkroić jego wierzch (ok. 1/3 ciasta) i rozdrobnić.
Krem
- Śmietanę ubić z serkiem „Mascarpone” przy użyciu miksera.
- Następnie dodać cukier wanilinowy, cukier puder a na samym końcu „Śmietan-fixy”; wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Krem wyłożyć na przekrojony biszkopt, równo rozprowadzić, posypać wcześniej przygotowanymi okruchami. Na górnej części ciasta wyłożyć owoce granatu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby przygotować dużą blachę ciasta, należy podwoić składniki a czas pieczenia wydłużyć do 1,5 godziny
Jakie ładne, wiosenne, świeże 🙂 Samo zdjęcie już mnie urzekło 🙂 w najbliższym czasie na pewno zrobię 🙂
Robiłam ? nawet syn, który nie lubi szpinaku zjadł kilka kawałków ? zrobiłam tylko krem z 1,5 porcji ?
A jaki wymiar blachy
Witam:)
Blachy o jakich wymiarach użyć?
Pozdrawiam