
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Schab w soku jabłkowym
Danie proste do wykonania, a jakże wykwintne. Schab duszony w soku jabłkowym – to prawie jakby duszony w winie, a jednak bardziej delikatny. Dzięki zawartości soku jabłkowego i samego jabłka, mięso nabiera wyśmienitego aromatu, staje się jedwabiste i delikatnie rozpływa się w ustach. Zawartość ostrej papryki sprawi, że sos będzie miał delikatnie pikantny posmak. Danie świetnie sprawdzi się, jako główny posiłek, a także na wystawną kolację w gronie znajomych.
Składniki na Schab w soku jabłkowym
- 4 plastry schabu (o grubości ok. 1 cm)
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 szklanka soku jabłkowego „Smaki Victorii”
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta tymianku
- szczypta soli
Sposób wykonania Schabu w soku jabłkowym
- Schab umyć, osuszyć, delikatnie rozbić przy użyciu tłuczka.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z 1 łyżką słodkiej papryki i w tak przygotowanej mieszance obtoczyć plastry schabu.
- Mięso podsmażyć na gęsim smalcu z obu stron.
- Zrumieniony schab zalać 1 szklanką soku jabłkowego i dusić do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodać 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę, tymianek oraz sól.
- Schab podawać w towarzystwie sosu oraz ulubionych dodatków.
Ciekawe połączenie soku jabłkowego ze schabem. Bardzo lubię takie ekseperymenty w kuchni i łączenie smaków owocowych i mięsem. Twój przepis już zapisałam i na pewno go wykorzystam przy najbliższej okazji 🙂
Problem być może z gęsim smalcem. Ale gdy się poszuka być może znajdzie się. Cała potrawa brzmi apetycznie. Nadają mu smaku przyprawy. Danie jest na pewno wyśmienite. Więc należy kupować składniki. Później wykonywać polecenia tego przepisu. Na pewno doznania kulinarne gwarantowane.
Brzmi smacznie. Koniecznie muszę zrobić.
Polecam, sok jabłkowy nadaje potrawie ciekawego smaku:)