
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: ok. 20 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Ziemniaczane pączki
Trochę z nimi roboty będzie, ale za to efekt – powalający! Czy to zawsze muszą być mączne racuszki, pączusie, ociekające tłuszczem? Z pewnością te również nie będą należały do dietetycznych, ale część mąki jest już zastąpiona ziemniakami. Jak już to pyszne ciasto ziemniaczano-drożdżowe zostanie wyrobione, tak, aby odklejało się od miski i dłoni, rozwałkujemy, wytniemy kółeczka, nałożymy na nie odrobinę konfitury, zlepimy, odczekamy ponownie aż wyrosną – wrzucimy na głęboki, gorący olej i już za chwilę można się zajadać pysznymi, choć nieco innymi pączusiami.
Składniki na Ziemniaczane pączki
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- ½ kg mąki
- ½ kostki roztopionego masła
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- marmolada
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania Ziemniaczanych pączków
- Mąkę i cukier wymieszać, dodać do nich ugotowane (chłodne) ziemniaki przeciśnięte przez praskę, jajka oraz drożdże.
- Ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż będzie odrywać się od miski i od ręki, następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
- Ciasto ponownie zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Stolnicę podsypać delikatnie mąką, wyłożyć ciasto, delikatnie je rozwałkować na grubość ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć kółka.
- Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć z nich kilka nowych kółek.
- Na każde kółko nałożyć po 1 łyżeczce marmolady, zlepić brzegi i uformować kulę; pączki odstawić na 10 minut, aby podrosły.
- Tak przygotowane pączki smażyć partiami na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (po ok. 2 minuty).
- Pączki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika, podawać posypane cukrem pudrem.
ale pyszności zaraz zabieram się do pracy 🙂 dzięki za udostępnienie tego pomysłu , może tym razem udam mi się zaskoczyć żonę
Pozdrawiam
Maciek
Wygląda niesamowicie apetycznie. Dodaję do kulinarnego ToDo list.
Dziękuję!:)
Wygląda smakowicie, mam nadzieje że równie dobrze, smakuje…
Polecam z czystym sumieniem:)