
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Kurczaka w sosie musztardowym
Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczny produkt. Można z niego zrobić niemalże wszystko. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. No chyba jedynie deser z piersi z kurczaka nie byłby zbyt smaczny, ale kto wie? W rękach odpowiedniej osoby może zdarzyć się coś nieoczekiwanego. Ta propozycja jednak nie dotyczy deseru, a dania głównego. Kurczak w sosie musztardowym – poradzi sobie z nim nawet największy kuchenny ignorant. Praktycznie danie robi się samo, wystarczy połączyć odpowiednie składniki w odpowiednim czasie i gotowe
Składniki na Kurczaka w sosie musztardowym
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy stołowej Victoria Cymes
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kurczaka w sosie musztardowym
- Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm.
- Tak przygotowane mięso oprószyć solą, pieprzem oraz oregano.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć plastry mięsa na złoty kolor.
- Do podsmażonego mięsa dodać 2 rodzaje musztard oraz śmietanę kremówkę.
- Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
- Na koniec dodać masło i doprawić całość solą oraz pieprzem.
- Kawałki kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami.
sama często przyrządzam kurczaka w sosie musztardowym, ale nie ukrywam, ze mój przepis lekko sie roznil od tego…. mimo to sprobuje zrobic tak jak jest tu napisane i zobacze co mi wyjdzie 🙂
Jakie inne przepisy z sosem musztardowym moge tu znalezc?
Sama nazwa budzi wielki apetyt. Warto to spróbować. Kurczak to takie mięso, które wyśmienicie smakuje. A jeszcze w przepisie, który widzi go z dodatkami. Nabiera jeszcze większej szlachetności oraz smaku.