
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z tuńczykiem i makaronem
Szykuje się niezapowiedziane wieczorne odwiedziny znajomych? Brakuje pomysłu na poczęstunek, a pizza z dowozem to raczej nie dal tych gości? Co zrobić, tak na szybko, smacznie i zaskakująco? Całkiem niezłym pomysłem na taki niezapowiedziany wieczór będzie sałaka z tuńczykiem i makaronem. Wykonuje się ją niezmiernie szybko. Jedynie ugotowanie jajek i makaronu wymaga nieco czasu. Za to jak zostanie po kolacji, świetnie się sprawdzi, jako lunch na drugi dzień w pracy.
Składniki na Sałatkę z tuńczykiem i makaronem
- 200 g makaronu „Penne”
- 200 g tuńczyka w oliwie
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki pomidorowego pesto
- 1 łyżka parmezanu
- ulubiony mix sałat
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z tuńczykiem i makaronem
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać.
- Zagotować 1,5 l wody, dodać ½ łyżki soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”.
- Do gorącego makaronu dodać pesto oraz parmezan, wymieszać.
- Cebulę obrać, drobno posiekać; pomidora umyć, pokroić w kostkę.
- Warzywa wymieszać z makaronem, dodać kawałki tuńczyka, pokrojone w ósemki jajka oraz ulubiony mix sałat.
- Sałatę doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać; podawać zaraz po przygotowaniu.
Bardzo fajny przepis, bardzo dobra inspiracja na dzisiejszy obiad, szybki i na pewno samczy 🙂 Pozdrawiam !
Mi również ten przepis w jakiś sposób się podoba. Ciekawe zestawienie: makaronu, tuńczyka, jajek, cebuli i pomidora. Wszystko razem stanowi znakomitą kompozycję. Która jest zdecydowanie świetną kompozycją.