
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę pomidorowo – paprykową z mozzarellą
Czy rosół i pomidorowa to najczęstsze opcje, które goszczą w polskiej kuchni? Zdecydowanie tak. I czas to nieco zmienić. Może nie do końca zmienić – a raczej urozmaicić. Dobrym sposobem na to będzie zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą. Jej przygotowanie wymaga nieco zachodu, za to efekt końcowy zaskoczy każdego. Podpieczona papryka nadaje smakowi intensywności, za to dodatek mozzarelli delikatnie go łagodzi i czyni niepowtarzalnym. Warto spróbować!
Składniki na Zupę pomidorowo - paprykową
- 8 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ l bulionu lub rosołu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 kulki mozzarelli
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy pomidorowo - paprykowej
- Pomidory i papryki umyć, zalać wrzątkiem, zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne, skropić je oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Papryki piec do momentu, aż skórka będzie czarna.
- Upieczone papryki przełożyć do szczelnego foliowego woreczka i zostawić na 5 minut. Po upływie 5 minut, z papryk zdjąć skórkę.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać połówki pomidorów, kawałki papryki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku; wszystko podsmażyć.
- Warzywa zalać gorącym bulionem, gotować 10 minut.
- Następnie całość zmiksować przy użyciu blendera.
- Zupę doprawić solą i pieprzem; dodać także jogurt grecki.
- Krem podawać z kawałkami mozzarelli i świeżo posiekaną bazylią.
Mmmmm… Wygląda po prostu przepysznie! Spróbuję ją chyba jutro zrobić na obiad dla mojej rodzinki 🙂
Bazy pod takie zupy warto gotować na filtrowanej wodzie – zyskają na smaku a my na zdrowiu 🙂 Tylko filtr musi być profesjonalny, montowany na ujęciu wody pod zlewem a nie dzbankowy.