
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 5 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 80 kcal/1 porcja
Przepis na Jajko w koszulce
Jajko w koszulce?! To one też się stroją?! No niestety, to nie chodzi o ich wyszukaną kreację, a o sposób podania. Jajko w koszulce prezentuje się smakowicie, a do tego odpada niewygodne skubanie jajka ze skorupki, która zwykle nie chce współpracować z konsumującym. Podane w ten sposób wygląda smakowicie, zwłaszcza jak po przekrojeniu dobrze ściętego białka, ze środka delikatnie wypływa płynne żółtaczko. Mniam!!!
Składniki na Jajko w koszulce
Sposób wykonania Jajka w koszulce
- Wodę bardzo mocno podgrzać, prawie zagotować, posolić.
- Jajko wbić do szklanki.
- Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby powstał wir, po czym delikatnie przelać do niej jajko.
- Jajko gotować 2-3 minuty; białko musi być ścięte a żółtko - płynne.
- Jajko wyłowić przy użyciu łyżki cedzakowej, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.