
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z tuńczykiem i granatem
Świetnie się sprawdzi i w pracy, jako lunch, i jako przekąska podczas spotkania w gronie znajomych. Spokojnie może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców wskazanych w codziennej diecie. Do tego tuńczyk nieco uzupełni zapotrzebowanie na kwasy Omega. A słodkie, chrupiące, granatowe kuleczki – pozytywnie urozmaicą doznania smakowe.
Składniki na Sałatkę z tuńczykiem i granatem
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- garść liści szpinaku
- 3 jajka
- 8 suszonych pomidorów
- 2 avocado
- 2 owoce granatu
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z tuńczykiem i granatem
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Mięso tuńczyka odsączyć z marynaty, nieco rozdrobnić.
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Avocado obrać ze skórki, usunąć ze środka pestkę, pokroić w kostkę.
- Suszone pomidory również pokroi w kostkę.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
- Kawałki tuńczyka ułożyć na sałacie i liściach szpinaku, dodać pomidory, avocado, jajka a także owoce granatu.
- Sałatkę posypać pestkami dyni i słonecznika oraz skropić wcześniej przygotowanym sosem.
bardzo ciekawe przepisy na sałatki, podobne, ale każda inna, ciekawa jestem jak smakują, zabieram się za ich przygotowywanie
Dziękuję za miłe słowa. Niebawem więcej przepisów na sałatki 🙂