
- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z kurczakiem i avocado
Sałatka z kurczakiem i avokado – niezwykle orzeźwiająca, lekka a jednocześnie odżywcza. Fantastycznie wzbogaca dietę w niezbędne składniki odżywcze. Zawarta pierś z kurczaka dostarczy organizmowi potrzebnego białka a owoce i różnorodne sałaty uzupełnią dietę w witaminy i składniki mineralne. To nie tylko bomba witaminowa – to również wyśmienity smak, rozpieszczający podniebienia.
Składniki na Sałatkę z kurczakiem i avocado
- 2 piersi z kurczaka
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- pomidorów koktajlowych
- 8 łodyg selera naciowego
- 2 avocado
- ¼ mango
- garść pestek dyni
- 6 łyżek oliwy szałwiowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z kurczakiem i avocado
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą szałwiową (2 łyżki) wyłożyć kawałki kurczaka, usmażyć (woda musi odparować a kawałki kurczaka należy zrumienić); ostudzić.
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidory opłukać, pokroić w kostkę; podobnie postąpić z mango i avocado.
- Kawałki kurczaka ułożyć na sałacie, dodać pomidory, avocado, mango a także posiekany seler naciowy oraz pestki dyni.
- Sałatę skropić oliwą szałwiową, doprawić delikatnie pieprzem; podawać zaraz po przygotowaniu.