
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 470 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z jagodami
Pierogi, jak to pierogi! W każdej postaci są wyśmienite. Sekret udanych pierogów tkwi w odpowiednio wyrobionym cieście. Żeby nie było za grube i za twarde. Ciasto wyrobione, rozwałkowane, kółeczka wycięte. Pozostaje zapakować na każde po kilka jagód, zalepić i ugotować. Smakują wyśmienicie, prawie jak u babci, gdy są podane ze śmietaną i cukrem.
Składniki na Pierogi z jagodami
Sposób wykonania Pierogów z jagodami
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić po kilka jagód.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
przepis na czasie ,dziś byłam na jagodach, więc jutro będą pierogi, polecam wszystkim
Mój smak dzieciństwa!