
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z kaszą jaglaną i czerwoną fasolą
To przepis w sam raz dla osób ceniących sobie zdrowe potrawy, dla takich, którym nie jest wszystko jedno, czym się odżywiają. Sałatkę z kaszą jaglaną i czerwoną fasolą przygotowuje się bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się, jako lunch w przerwie w pracy, ale także, jako przekąska podczas kolacji z przyjaciółmi. Oprócz kaszy i fasoli w skład sałatki wchodzi wędzony łosoś, marynowana kukurydza i czerwona cebula. Spoiwem, oczywiście będzie majonez. Liczący kalorie z powodzeniem mogą go zastąpić jogurtem.
Składniki na Sałatkę z kaszą jaglaną
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 300 g wędzonego łososia
- ½ puszki czerwonej fasoli
- ½ puszki marynowanej kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z kaszą jaglaną
- Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę soli, ugotować do miękkości pod przykryciem; ostudzić.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy, w której były marynowane.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą; dodać kawałki łososia oraz majonez, całość doprawić solą i pieprzem.