- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 670 kcal/1 porcja
Przepis na Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpety w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Posiłek jest niedrogi. Może być podany z ryżem czy makaronem. Dodatkowym walorem jest wykorzystanie kaszy jaglanej, którą wyróżnia wysoka zawartość witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi!
Składniki na Pulpety
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Pulpetów
- Kaszę przesypać do garnka, dolać 1 szklankę wody, dodać szczyptę soli; gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Po wyłączeniu kuchenki, kaszę zostawić pod przykryciem.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać czosnek, kaszę, bułkę tartą, jajko, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem oliwy.
- Cebulę zalać 1 l zagotowanej wody, doprowadzić ją do wrzenia i na gotujący się wywar z cebulą wrzucać pulpety. Całość gotować przez 15 – 20 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę (zahartowaną w wywarze).
- W osobnym naczyniu wymieszać 2 łyżki mąki z 6 łyżkami wody i dodać do wywaru; dokładnie wymieszać.
- Pulpety podawać z ziemniakami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak pulpetów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1
- Aby wzbogacić smak pulpetów, do mięsa można dodać posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki
- Zamiast wody, do sosu można użyć bulionu lub rosołu