
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 1 tortownica
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Tort makowy
Ciasto, które łączy w sobie smak tradycyjnego makowca i słodycz kremowego tortu. Wprowadza do codziennych wypieków powiew świeżości, a zarazem jest prosty w wykonaniu. Idealny na wystawne przyjęcie i rodzinne uroczystości. Odrobina słodyczy, która uprzyjemni jesienne i zimowe wieczory!
Składniki na Tort makowy
- Ciasto
- 3 szklanki zmielonego maku
- 15 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- Krem
- 1 kostka masła
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- zapach rumowy
- 2 łyżki spirytusu
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania Tortu makowego
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z cukrem przy pomocy miksera.
- Do żółtek dodać mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia; wszystko utrzeć na jednolitą masę.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę również przy pomocy miksera.
- Białka dodać do ciasta; delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu przekroić na 4 równe części.
Krem
- Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy wymieszać w ½ szklanki mleka.
- Pozostałą ilość mleka zagotować, dodać wcześniej rozpuszczone składniki i doprowadzić do wrzenia (cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki!). Tak przygotowany budyń odstawić do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; w trakcie ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Do kremu dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao, zapach rumowy i spirytus; wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Krem podzielić na 4 części, przełożyć nimi kolejne warstwy ciasta a ostatnią częścią masy udekorować tort.
- Ciasto ozdobić wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.