
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 20 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczeń wieprzową z jajkiem
Nieco z nią zachodu, ale czego się nie robi, aby urozmaicić posiłki. Można ją podawać na ciepło, jako danie główne, stosując swoje ulubione dodatki – ziemniaczki, sosy czy surówki. Podawać ją też można na zimno, – jako wędlinkę na pyszne kanapki. Pyszna mielona łopatka uformowana jak rolada z jajecznym nadzieniem to bardzo ciekawa odmiana codziennego, może nawet nudnego menu.
Składniki na Pieczeń wieprzową
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 7 jajek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczeni wieprzowej
- 6 jajek zalać wodą i ugotować na twardo (gotować ok. 8 minut), następnie je wystudzić i obrać.
- Cebulę obrać, posiekać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- W osobnym naczyniu wymieszać jajka pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany szczypiorek; doprawić całość solą, pieprzem oraz majonezem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym uformować na niej duży płat z mięsa mielonego.
- Na mięso wyłożyć jajeczny farsz, po czym zalepić całość tak, aby powstała rolada.
- Pieczeń wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 1 - 1, 5 godziny.
- Pieczeń po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia; pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.