
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 250 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone jabłka
Wspomnienie dzieciństwa, wspaniałych wakacji u babci czy cioci na wsi. Z dużym powodzeniem można się przenieść w tamte czasy przygotowując samodzielnie pieczone jabłka. Proponowana wersja jest nieco uwspółcześniona, oprócz jabłek zawiera jeszcze banany, o które dawniej było trudno, no i żurawinę. To niezwykle smakowity i zdrowy deser. Z pewnością dzieci go pokochają.
Składniki na Pieczone jabłka
Sposób wykonania Pieczonych jabłek
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić spodu jabłka; każde z jabłek oprószyć cynamonem.
- Do jabłek włożyć po kilka owoców żurawiny oraz po plasterku banana.
- Otwory w jabłkach uzupełnić miodem i włożyć całość do piekarnika na ok. 40 minut. Piec w 180 stopniach Celsjusza.
- Jabłka podawać tuż po przygotowaniu.