Dodatkowe porady!

  • Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
  • Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
  • Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
  • Cukier dodany do ciasta powoduje, że naleśniki mogą się przypalać podczas pieczenia; należy je smażyć na 6 stopniu mocy kuchenki lub średnim palniku
  • Do krokietów lub naleśników podawanych na słono, nie dodawać cukru ani cukru wanilinowego;
  • Do nadzienia należy używać owoców, z których sok nie rozrzedzi masy serowej; można użyć jagód, borówek, malin, truskawek czy bananów
Dodaj do ulubionych