
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 naleśników
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Naleśniki z serem i owocami
Zdrowe, szybkie i tanie danie, lubiane przez dzieci, a rodzicom przypominające o beztroskich latach życia. Można je serwować na zimno bądź ciepło, z owocami, przecierami czy właśnie serem. Dostarczają witamin i wartości odżywczych, są sycącym daniem, a słodki smak pobudza hormony szczęścia.
Składniki na Naleśniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 1/2 kg sera do serników
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- olej
- świeże owoce, np. banany
Sposób wykonania Naleśników
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Jeżeli naleśniki mają być słodkie, dodać także 1 cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
- Ser przełożyć do naczynia, dodać cukier puder, 1 torebkę cukru wanilinowego oraz budyń w proszku. Wszystko zmiksować.
- Do masy dodać ulubione owoce pokrojone w kostkę. Wymieszać przy użyciu łyżki.
- Gdy naleśniki ostygną, wypełnić je masą serowo-owocową, ozdobić bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
- Cukier dodany do ciasta powoduje, że naleśniki mogą się przypalać podczas pieczenia; należy je smażyć na 6 stopniu mocy kuchenki lub średnim palniku
- Do krokietów lub naleśników podawanych na słono, nie dodawać cukru ani cukru wanilinowego;
- Do nadzienia należy używać owoców, z których sok nie rozrzedzi masy serowej; można użyć jagód, borówek, malin, truskawek czy bananów
Już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła zjeść naleśniki z sosem truskawkowym! Szczęśliwie, pierwsze truskawki pojawiają się już na rynku, ale nawet nie umywają się do tych prawdziwych, soczystych i słodziutkich! 🙂
Zgadzam się w 100%! Najlepsze truskawki to te, które pamiętam z czasów dzieciństwa:)