
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 naleśników
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 naleśnik
Przepis na Naleśniki
Puszyste, a do tego idealnie chrupkie, z nadzieniem bądź tylko z cukrem pudrem, stanowią samodzielne danie bądź smaczną przekąskę. Naleśniki na słodko często goszczą w polskich domach. Łatwo i szybko można je przygotować, a przy tym to zdrowe i smaczne danie. Warto z nimi eksperymentować, sięgając po przepisy z różnych kultur i tradycji, bo uwielbiane są na całym świecie.
Składniki na Naleśniki
Sposób wykonania Naleśników
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
- Podawać z dżemem, bitą śmietaną, owocami. Zawinięte z mięsem i kapustą tworzą świetnie krokiety a podane z warzywami i mięsem to doskonały obiad.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
Fajny i dobry przepis na ciasto naleśnikowe. Ja zazwyczaj robiłam na tak zwane „oko”, ale to jest lepsze 🙂
Prawdziwa gospodyni wiele rzeczy robi „na oko”!:)