
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 690 kcal/1 porcja
Przepis na Schab w sosie cebulowym
Schab to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się wykwintny obiad jak i na szybko przygotowany posiłek. Schab w sosie cebulowym sprawdza się podczas niedzielnych obiadów bądź w tygodniu gdy masz więcej czasu na jego przygotowanie. Dusząc schab, uzyskuje się kruche, delikatne mięso, którego smak podbija aromatyczny sos, w tym przypadku cebulowy.
Składniki na Schab w sosie
- 60 dag schabu bez kości
- 4 duże cebule
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Schabu w sosie
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 – 2 cm.
- Plastry schabu delikatnie rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić solą, pieprzem, solą czosnkową oraz pieprzem ziołowym; odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
- Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać plastry mięsa, podsmażyć ok. 10 minut tak, aby mięso uzyskało złoty kolor.
- Dodać wodę, przykryć pokrywą i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godz.).
- Do potrawy dodać śmietanę po uprzednim wymieszaniu jej z odrobiną wywaru.
- Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Każdy kotlet powinien ważyć ok. 10 dag; z 1 kg mięsa otrzymuje się ok. 10 kotletów
- Aby uzyskać aksamitny sos, wywar można zblendować
- Śmietana w sosie może zostać całkowicie pominięta lub zastąpiona jogurtem naturalnym