
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Lasagne z mięsem i naleśnikami
Tradycyjna włoska zapiekanka na stałe weszła do jadłospisu w polskich domach. Aromatyczne, bardzo sycące danie serwowane na obiad bądź kolację. Lasagne można przygotować na wiele sposobów, tradycyjnie po włosku bądź po polsku np. z kurczakiem. Typowo wołoską lasagne serwuje się z czerwonym, wytrawnym winem.
Składniki Lasagne
- Naleśniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- olej
- szczypta soli
- Farsz
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego, np. z łopatki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10 plastrów żółtego sera, np. 'Gouda'
Sposób wykonania Lasagne
Naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. z jednej strony.
Farsz
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodać mięso, smażyć pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut.
Zapiekanie
- Blachę w formie tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Mięsny farsz podzielić na 5 części. Na spód formy położyć pierwszy naleśnik, na nim równomiernie rozłożyć 1/5 farszu i przykryć 2 plastrami sera. Ser przykryć kolejnym naleśnikiem i porcją mięsa, po czym ponownie dodać ser. Czynności te powtarzać jeszcze 3 razy.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 5 minut (ser musi się rozpuścić).
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Do przepisu można użyć dowolnego żółtego sera; może to być także ser „Mozzarella”
Przyznam ze nie slyszalam o opcji z nalesnikami, bardzo chetnie przetestuje.
Opcja z naleśnikami wymaga trochę więcej czasu, ale jest równie smaczna i warta spróbowania 🙂
Super smakuje 🙂 jeśli ktoś nie próbował to polecam 🙂
Dziękuję za miłe słowa:)