
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem na stałe zagościł w wielu polskich domach. Obiad w tej odsłonie nie wymaga dużego zaangażowania, a jest ekonomiczny i co bardzo ważne - zdrowy! Szpinak doskonale komponuje się z rożnymi rodzajami makaronu, stąd podawany jest z nitkami, rurkami, wstążkami, świderkami. Bardzo smaczne i sycące danie!
Składniki na Makaron ze szpinakiem
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 szklanki makaronu typu 'Penne' (rurki)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu ze szpinakiem
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut.
- Pod koniec smażenia dodać śmietanę, doprawić całość solą i pieprzem.
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”. Odcedzić.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię ze szpinakiem, wszystko wymieszać i podsmażyć przez 1 minutę.
- Potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do potrawy można użyć ulubionego rodzaju makaronu