
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet schabowy z przyprawą „Maggi”
Pomysł na szybkie danie, tradycyjne, a zarazem z wyczuwalną nutą inności. Kotlet schabowy można podawać z różnymi dodatkami. Dobrze smakuje z gotowanymi warzywami jak i świeżymi, w postaci surówek. Chrupiący kotlet schabowy ze złocistą panierką bardzo szybko znika z talerza.
Składniki na Kotlet schabowy
- 60 dag schabu bez kości
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek przyprawy do zup 'Maggi'
- sól czosnkowa
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania Kotleta schabowego
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 – 2 cm.
- Plastry schabu rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić solą czosnkową, pieprzem ziołowym oraz pieprzem czarnym. Każdy kotlet z obu stron pokropić kilkoma kroplami „Maggi”.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby schabowe się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką, z frytkami lub kapustą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Przed smażeniem plastry schabu można zanurzyć w mleku i odstawić na 2 godziny do lodówki; mięso wówczas skruszeje
- Każdy kotlet powinien ważyć ok. 10 dag; z 1 kg mięsa otrzymuje się ok. 10 kotletów
- Aby kotlety były smaczniejsze, należy je smażyć na smalcu
- Jeżeli po usmażeniu panierka odrywa się od mięsa, przez zanurzeniem kotleta w jajku należy obtoczyć go dodatkowo w mące