
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok.12 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 kotlet
Przepis na Kotlety mielone
Czy można wyobrazić sobie lepszy obiad niż kotlety mielone z tuczonymi ziemniaczkami oraz zasmażanymi buraczkami? Danie z dzieciństwa, pełne aromatów, które przywodzi na myśl ciepłe wspomnienia. Kotlety mielone to jedno z dań, które bardzo często gości w polskich domach. Podawane w klasycznej odsłonie jak i nowoczesnej.
Składniki na Kotlety mielone
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Kotletów mielonych
- Bułkę namoczyć w mleku.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować podłużne kotleciki; każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 – 4 minuty z każdej strony na małym ogniu.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak kotletów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1