
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet schabowy
Podanie na stół smacznej wizytówki polskiej kuchni, jaką jest schabowy, wcale nie jest łatwe. Dobre mięso to podstawa, lecz nie wszystko. Schabowy wymaga odpowiedniej oprawy, przygotowania, wreszcie smażenia na odpowiednim tłuszczu, we właściwej temperaturze. Schabowego można podać po staropolsku z kapustą, z buraczkami, a także różnorodnymi surówkami. Pasuje zarówno do klusek śląskich jak i ziemniaków.
Składniki na Kotlet schabowy
Sposób wykonania Kotleta schabowego
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 – 2 cm.
- Plastry schabu rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby schabowe się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką, z frytkami lub kapustą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Prze smażeniem plastry schabu można zanurzyć w mleku i odstawić na 2 godziny do lodówki; mięso wówczas skruszeje
- Każdy kotlet powinien ważyć ok. 10 dag; z 1 kg mięsa otrzymuje się ok. 10 kotletów
- Aby kotlety były smaczniejsze, należy je smażyć na smalcu
- Jeżeli po usmażeniu kotleta, panierka odrywa się od mięsa, przez zanurzeniem kotleta w jajku należy obtoczyć go dodatkowo w mące
Właśnie zjadłem schabowego, którego przygotowałem z tego przepisu 🙂 Panierka wyszła ekstra! Wszyscy chwalili 🙂 Do jajka dodałem też szczyptę soli, wyszło bardzo dobre!
Bardzo się cieszę, że smakowało:) Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na kotlety:)