
- Czas przygotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 160 kcal/1 porcja
Przepis na Guacamole
Zabrakło pomysłu na szybką, zdrową przekąskę? Nic prostszego! Wystarczy przygotować pastę z dwóch awokado z dodatkiem czosnku, pokrojonych w kostkę pomidorów i soku z limonki. Znane są powszechnie prozdrowotne właściwości awokado – obniża poziom cholesterolu; dodatkowo tłuszcz w nim zawarty wspomaga przyswajania przeróżnych składników odżywczych, zwłaszcza antyrakowego glikopenu z pomidorów. Samo zdrowie!
Składniki na Guacamole
Sposób wykonania Guacamole
- Awokado umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki.
- Następnie przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ.
- Miąższ z awokado rozgnieść przy pomocy widelca, po czym dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz.
- Na koniec dodać umyty i pokrojony w kostkę pomidor; pastę dokładnie wymieszać.
- Guacamole podawać z pieczywem razowym.
To brzmi przepysznie! Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję:)
Super przepis. Warty choć jednego spróbowania.