
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 240 kcal/1 porcja
Przepis na Filet z kurczaka w sosie sojowym
Filet z kurczaka dobry na wszystko. Na szybki, tani i lekkostrawny obiad, na przekąskę na ciepło czy na zimno. Kolejna propozycja na niepowtarzalne zastosowanie piersi z kurczaka to filet w sosie sojowym. Czas przygotowania - jak zwykle bardzo krótki. Koszt – żaden. Efekt końcowy – zwyczajowo, zaskakująco smaczny. Wystarczą piersi z kurczaka, sos sojowy, oliwa z oliwek i odpowiednie przyprawy. Podane ze szpinakiem i kaszą zaspokoją każdego.
Składniki na Filet z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- ½ łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka liści bazylii
Sposób wykonania Filetu z kurczaka
- Piersi umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z sosem sojowym.
- Następnie dodać pieprz cytrynowy, sól czosnkową, oregano oraz drobno posiekane liście bazylii; wszystko dokładnie wymieszać.
- Piersi z kurczaka przełożyć do marynaty, dokładnie je w niej obotoczyć i odstawić na min. 30 minut w chłodne miejsce.
- Po upływie 30 minut filety umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia, włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 15 – 20 minut.
- Filety podawać z kaszą i szpinakiem.
Mi filet z kurczaka pasuje w każdej odmianie. Także ten świetnie smakuje. Potrawa jest interesująca.
Zgadzam się z opinią poprzednika,filet tak przygotowany smakuje wyśmienicie,polecam
Warto zwrócić uwagę na to, że sos sojowy nadaje potrawie nietypowego charakteru, przez co zwykły filet możemy odkryć na nowo!