
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone bataty
A może by tak nieco urozmaicić danie główne zamiast nudnych ziemniaków z wody czy pospolitych frytek upiec bataty? Pokrojone jak frytki, upieczone w piekarniku z niewielką ilością oliwy, będą zdecydowanie zdrowsze, mniej kaloryczne, a do tego, jakie smaczne. Dodatek tymianku sprawi, że ich smak będzie wyjątkowy, taki, do którego będzie się chciało wracać. Na talerzu prezentują się wspaniale, aż ślinka cieknie. Może warto spróbować czegoś innego?
Składniki na Pieczone bataty
Sposób wykonania Pieczonych batatów
- Bataty umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i pokroić jak na frytki.
- Następnie oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz roztartym w dłoniach tymiankiem.
- Frytki z batatów skropić oliwą i wymieszać, aby przyprawy dobrze się połączyły.
- Bataty wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
- Tak przygotowane ziemniaki podawać jako dodatek do mięs lub z ulubionym sosem.
Bataty to jedna z odmian ziemniaka. Ponoć smakuje jeszcze lepiej niż najlepsza odmiana ziemniaka. Wiele osób do niego się przekonało. Pieczone bataty to świetna alternatywa.