
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Jaglany budyń
Chyba każdy zna dobroczynne właściwości kaszy jaglanej. To jedna z najstarszych kasz; zawiera całe mnóstwo białka, witamin z grupy „B” i żelaza. Ponadto jej regularne spożywanie odkwasza organizm. Nie zawiera glutenu, więc świetnie się sprawdzi dla stosujących dietę bezglutenową. Ciekawą formą podania kaszy jaglanej będzie przygotowanie jaglanego budyniu. Prosty i szybki do wykonania. Zda egzamin jako pożywny lunch dla zapracowanych czy podwieczorek dla niejadków.
Składniki na Jaglany budyń
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 banany
- kilka truskawek
- 2 łyżki syropu malinowego
Sposób wykonania Jaglanego budyniu
- Kaszę jaglaną wysypać na sito i opłukać pod bieżącą wodą.
- Następnie kaszę przesypać do garnka, zalać 1 szklanką mleka i gotować do momentu, aż kasza wchłonie mleko.
- Gorącą kaszę przełożyć do malaksera, dodać kawałki 1 banana, miód oraz drugą szklankę ciepłego mleka; wszystko dokładnie zblendować.
- Budyń podawać z kawałkami banana, truskawek oraz syropem malinowym.
Choć nie lubię kaszy jaglanej chętnie bym tego budyniu spróbował. Bo na pewno jest to świetny deser.
Polecam!:) Kasza w deserze jest niewyczuwalna, przez co budyń smakuje wyśmienicie! A do tego jest bardzo zdrowy!:)
ciekawe jak to smakuje, trzeba wypróbować ten przepis
Budyń jaglany polecam osobom, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze:) Kasza jaglana jest jedyną kaszą zasadotwórczą i nie zakwasza organizmu jak np. pieczywo czy mięso. Ponadto jest lekkostrawna i bezglutenowa.