
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 okrągła blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto z rabarbarem
Takie pyszne, prawie jak u mamy. I do tego ten dom pachnący domowymi wypiekami. Hm… cudowne chwile, do których można by wracać bez przerwy. Wystarczy kilka chwil i już można się przenieść do krainy wspomnień. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nic skomplikowanego, nawet dla kulinarnego laika. Proste, niezbyt wyszukane, a do tego wcale nie drogie.
Składniki na Ciasto z rabarbarem
- Ciasto
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- Kruchy wierzch
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- ¼ kostki margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Dodatkowo
- 4 łyżki cukru
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka margaryny
- 3 łyżki mąki
Sposób wykonania Ciasta z rabarbarem
Kruchy wierzch
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtko i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Kruche ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i podzielić je na 1,5 cm-owe paski.
Ciasto
- Margarynę i jajka wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
- W trakcie ubijania, dodawać do masy kolejno po 1 jajku (w ok. 2 minutowych odstępach czasu).
- Do ubitej masy dodać przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto delikatnie wymieszać przy użyciu łyżki (nie miksera!).
- Formę posmarować margaryną i oprószyć mąką, po czym przełożyć do niej ciasto i równo je rozsmarować.
- Na wierzchu ciasta rozłożyć umyty i pokrojony w niewielkie słupki rabarbar.
- Warstwę rabarbaru posypać cukrem i umieścić na niej paski z przygotowanego wcześniej kruchego ciasta tak, aby powstała kratka.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 60 minut (do tzw. metody suchego patyczka).
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia i oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda bardzo smacznie. Jadłem już różne ciasta z rabarbarem. I zawsze mi smakowały. Rabarbar ma w sobie wiele witamin. Które świetnie wpływają na organizm. I ogólne samopoczucie.
Ciasto z mojego przedszkola, w sumie w domu go jeszcze nie zrobiłam a ciekawa jestem jak dzieci zareagują na nowy smak 🙂 Na pewno jest idealne na podwieczorek z herbatką z przefiltrowanej wody 🙂 albo lemoniadą zrobioną z wody redox, którą mamy z filtra.
Dałam pół na pół z jabłkiem, bo nie miałam tyle rabarbaru i było wspaniałe!