
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Styropian”
Posiada intrygującą, ciekawą nazwę, a smakiem i wyglądem przypomina nieco tradycyjny sernik. „Styropian”, bo o nim mowa, to pyszne, kruche ciasto przełożone delikatnym, puszystym kremem na bazie jogurtu brzoskwiniowego. Prosty w przygotowaniu, szybki, z nutką kokosa placek to idealny deser na każdą okazję!
Składniki na Ciasto „Styropian”
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Masa jogurtowa
- 1 kg jogurtu brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 5 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wiórek kokosowych
Sposób wykonania Ciasta „Styropian”
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka, zarobić wszystko tak, aby powstała kruszonka; podzielić ją na 2 części.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej pierwszą część kruszonki.
Masa jogurtowa
- Do jogurtu dodać cukier oraz budyń w proszku, dokładnie zmiksować.
- Następnie do masy dodać wiórki i proszek do pieczenia; masę wymieszać łyżką.
- W osobnym naczyniu przy pomocy miksera ubić białka, dodać je do kremu i ponownie wymieszać masę przy użyciu łyżki.
- Na przygotowany wcześniej spód ciasta wyłożyć masę jogurtową, po czym posypać ją pozostałą kruszonką.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Spróbuję na święta 🙂
Warto! Jest przepyszne.
Ja również jestem fanką tego ciasta:)