
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę pieczarkową
Gotowana na bazie aromatycznych pieczarek, idealna na smaczne i błyskawiczne danie obiadowe. Kompozycja grzybów, marchewki i innych warzyw to doskonały pomysł na pyszną zupę, której przygotowanie nie przysporzy trudności nawet początkującym kucharzom!
Składniki na Zupę pieczarkową
- 500 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy pieczarkowej
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Warzywa zalać zimną wodą, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu; pod koniec wywar doprawić solą i pieprzem.
- Do wywaru dodać śmietanę, masło oraz posiekaną natkę pietruszki; zagotować.
- Zupę podawać z keksem śmietany i grzankami.
Właśnie szykuję warzywka do zupki 🙂
Polecam także wersję krem:) https://cosdobrego.pl/przepis-na-zupe-krem-z-pieczarek/