Przepisy Ze Składnikiem: Białko

Białko

Białko

Na rynku dostępne jest wiele różnych gatunków jajek – począwszy od najpopularniejszych kurzych poprzez przepiórcze, gęsie czy mało w Polsce popularne strusie. Niezależnie od rozmiaru każde z nich zawiera białko i żółtko. I jedno i drugie ma wiele różnych składników odżywczych. Białko w 90% składa się z wody, spośród pozostałych 9% to ważne dla zdrowia aminokwasy, 1% stanowi glukoza (węglowodany), sole mineralne i witaminy. Zazwyczaj w przepisach białka podaje się na sztuki, czasem jednak podaje się wagę. Warto więc pamiętać, że waga białka znajdującego się w średnim jajku to 33 gramy. Białko jajka kurzego posiada wysoką wartość biologiczną. W białku jajka kurzego znajdują się bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, co oznacza, że spożywając je dostarczamy takie aminokwasy, których nie wytwarza organizm. Z tej przyczyny według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stanowią one wręcz wzorcowy przykład białek i dlatego stanowią one wzór wykorzystywany do pomiaru zawartości aminokwasów w produktach.  Białka jajek świetnie sprawdzają się w formie piany szczególnie do ciast czy deserów. Zwykle służą do zwiększenia objętości dania.