
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Fale Dunaju”
To ciasto faktycznie wygląda jak fale Dunaju i warte jest każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie. To jakby trzy różne warstwy, różnej barwy, ułożone zupełnie nie symetrycznie. To ciasto, krem i polewa. Czego chcieć więcej na takie niedzielne popołudnie w rodzinnym gronie i ten dom pachnący domowymi wypiekami. Każdy będzie chciał do niego wracać. Nawet, gdy już ciasta nie będzie, jego wspomnienie na długo pozostanie żywe.
Składniki na Ciasto „Fale Dunaju”
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 kostka masła roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 olejek rumowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- Krem
- ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- Polewa
- ¼ kostki margaryny
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania Ciasta „Fale Dunaju”
Ciasto
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch przy pomocy miksera.
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka dodawać kolejno cały czas ucierając masło z cukrem.
- Kiedy masa będzie puszysta, należy dodać olejek, proszek do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sito; delikatnie wymieszać całość przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Następnie dodać ubite na sztywno białka, ponownie wymieszać całość przy pomocy łyżki.
- ¾ ciasta wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia a ¼ ciasta wymieszać z kakao.
- Ciemne ciasto rozłożyć kupkami na jasnym cieście a następnie ułożyć jabłka pokrojone w ósemki.
- Ciasto piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Krem
- W 1 szklance mleka wymieszać cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Pozostałą część mleka zagotować.
- Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej zawiesinę i gotować do momentu, aż wszystko zgęstnieje i powstanie budyń (cały czas mieszając).
- Budyń odstawić do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić do lodówki.
Polewa
- Margarynę rozpuścić w małym rondelku, dodać do niej cukier oraz wodę; wszystko zagotować.
- Następnie dodać kakao, całość energicznie wymieszać.
- Ciasto udekorować lekko ostygniętą polewą i wstawić na min. 2 godziny do lodówki.