
- Czas przygotowania: 3h 00 min
- Czas gotowania: 5h 00 min
- Porcje: 1 gęś
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 650 kcal/1 porcja
Przepis na Gęś pieczoną w jabłkach
Tego dania nie da się przygotować na prędce. Jednak tak wykwintnego dania nie da się przygotować w pól godziny. Przygotowania najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, ewentualnie w tym samym dniu bladym świtem. Samo przygotowanie gęsi do pieczenia zajmie około trzech godzin, to nacieranie, nadziewanie i odpoczywanie ptaka w lodówce, pochłonie trochę czasu. Najlepiej całą noc. Potem jeszcze 5 godzin w piekarniku i gotowe! A przy stole - iście królewskie danie!
Składniki na Gęś pieczoną w jabłkach
Sposób wykonania Gęsi pieczonej w jabłkach
- Gęś oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach, natrzeć ją na zewnątrz oraz w środku mieszanką pieprzu i soli.
- Wnętrze gęsi natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.
- Obrać 2 jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
- Jabłka włożyć do środka gęsi i zaszyć bądź spiąć całość wykałaczkami. Nogi i skrzydła gęsi można związać.
- Tak przygotowaną gęś włożyć do lodówki na noc przed pieczeniem.
- Następnie gęś ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w gęsiarce piersiami do dołu i piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny; pamiętając o tym, że każdy 1 kg gęsi wymaga 1 godziny pieczenia.
- Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni i piec gęś przez kolejną godzinę.
- Gęś obrócić piersiami do góry i piec przez 2 – 3 godziny, co jakiś czas polewając mięso tłuszczem.
- 20 minut przed końcem pieczenia obrać pozostałe jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i wstawić do piekarnika, aby zapiekły się razem z gęsią.
- Gęś podawać z kaszą i upieczonymi jabłkami oraz z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Przygotowanie oraz pieczenie gęsi zabiera trochę czasu. Ale potrzeba trochę się namęczyć aby później był efekt. W postaci smacznego dania. Gęś jest wtedy pyszna.