
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 3h 00 min
- Porcje: ok. 15 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczony boczek
Pieczony boczek – wymarzone danie nie jednego mężczyzny. Bo to przeważnie panowie lubują się w takich pysznych, soczystych i nieco tłustawych daniach. Co prawda większość pań również nim nie pogardzi, tylko nie chętnie się do tego przyznają. Przygotowanie pieczonego boczku wymaga nieco czasu, za to nie wymaga nakładu pracy. Większość czasu pochłania marynowanie mięsa w słodkiej papryce i majeranku, kolejne 3 godziny, to czas spędzony w piekarniku. Pychota!
Składniki na Pieczony boczek
Sposób wykonania Pieczonego boczku
- Z boczku usunąć skórę; umyć go, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika; dokładnie natrzeć mieszanką pieprzu, soli, papryki oraz majeranku; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu boczku z lodówki, zwinąć go ciasno w rulon i związać bawełnianym sznurkiem.
- Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ½ szklanki gorącej wody.
- Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pod przykryciem przez ok. 2,5 godziny.
- Po upieczeniu boczek odstawić do wystudzenia. Podawać z chrzanem i kiszonym ogórkiem.
Choć jest to niezdrowe danie. Czasami można coś zjeść takiego. Bardzo apetycznie wygląda. Przepis mimo wszystko można zastosować. I najeść się pieczonego boczku.