
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 530 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Cappuccino”
Chęć zadziwienia przyjaciółek czy znajomych zawsze jest nieodparta. Trójwarstwowe ciasto z galaretką i owocami zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta smakowe. Pyszne i delikatne ciasto rozpieści nawet wymagające podniebienia. Nieco czasochłonne, jednak stosunkowo proste w wykonaniu. Ciasto Cappuccino będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki w miłym towarzystwie
Składniki na Ciasto „Cappuccino”
- Ciasto
- 5 jajek
- 50 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- Krem
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 serki homogenizowane
- 3 łyżeczki żelatyny
- Warstwa biszkoptowa
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 paczka biszkoptów
- 6 łyżek kawy „Cappuccino”
- brzoskwinie w zalewie
Sposób wykonania Ciasta „Cappuccino”
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Krem
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
- Jajko, żółtka oraz cukier zmiksować tak, aby powstała puszysta piana.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera w osobnym naczyniu; w trakcie ucierania dodawać na zmianę po łyżce serka oraz masy jajecznej.
- Na koniec dodać mleko w proszku oraz tężejącą żelatynę; wszystko dokładnie zmiksować.
- Krem wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, dokładnie go rozprowadzić i odstawić do lodówki, aby stężał.
Warstwa biszkoptowa
- Kawę rozpuścić w 1 szklance letniej wody, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
- Galaretki rozprowadzić w 2 ½ szklanki zagotowanej wody, wystudzić.
- Na warstwie kremu umieścić zamoczone w kawie biszkopty.
- Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć otoczkę z połówek brzoskwiń.
- Gdy galaretka będzie tężeć, zalać nią biszkopty.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Zrobione wczoraj, a dzisiaj zostało już niewiele. Zatem za tydzień będzie powtórka 🙂
Pyszne i delikatne ciasto. Dobre na ciepłe dni kiedy ma się ochotę na coś słodkiego 🙂
To jedno z moich ulubionych ciast!:) Cieszę się, że Pani również smakowało:)