
- Czas przygotowania: 35 minut
- Czas gotowania: 5 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na Stek wołowy
Typowo męskie danie. Panowie wprost uwielbiają takie mięsne potrawy. Wierzą, że to właśnie z mięsa czerpią swoje siły. No i coś w tym jest. Zwłaszcza mięso wołowe, dostarcza organizmowi mnóstwo białka i innych składników odżywczych. Potrawa bardzo prosta, smaczna i szybka w wykonaniu.
Składniki na Stek wołowy
Sposób wykonania Steku wołowego
- Mięso wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed jego przygotowaniem.
- Polędwicę dokładnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, po czym delikatnie rozbić ją pięścią.
- Stek posmarować z obu stron oliwą z oliwek (najlepiej silikonowym pędzelkiem), po czym oprószyć go świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Na mocno rozgrzaną patelnię do steków (stalową, bez teflonu) wyłożyć mięso i smażyć po 2 minuty z każdej strony (medium rare). Do przewracania mięsa należy użyć szczypców.
- Stek wyłożyć na podgrzany wcześniej talerz, umieścić na nim łyżeczkę masła i odstawić na ok. 2 minuty, aby mięso „odpoczęło”.
- Polędwicę podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Do dobrego steka wołowego należy wykorzystać mięso z polędwicy wołowej, rostbefu lub antrykotu;
- Stek przed smażeniem musi mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wcześniej wyjąć z lodówki;
- Patelnia do steków powinna być stalowa i nie może być pokryta teflonem;
- Stek należy przewracać tylko raz, wyłącznie przy użyciu szczypców; jeśli stek zostanie nakłuty widelcem, wypłyną z niego soki i mięso straci smak;
- Czas smażenia steka o wadze 250 g (1 strona):
- 1,5 minuty – rare;
- 2 minuty – medium rare;
- 3 minuty well done.
nie tylko mężczyzna :D:D
nie tylko mężczyzna :D:D