
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 530 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Cappuccino I”
Trzy cudowne warstwy ciemny biszkopt, ciasto kokosowe i krem budyniowy. Trochę pracy, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. To wyśmienite ciasto na spotkanie z przyjaciółmi, na niedzielny podwieczorek, czy imieniny w pracy. Każda okazja będzie dobra, aby popisać się umiejętnościami cukierniczymi. A wbrew pozorom to wcale nie takie skomplikowane. Wystarczy spróbować i samemu się przekonać.
Składniki na Ciasto „Cappuccino I”
- Biszkopt ciemny
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- Ciasto kokosowe
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wiórek kokosowych
- Krem budyniowy
- ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 duże opakowanie kawy cappuccino o dowolnym smaku
- 1 kostka masła
Sposób wykonania Ciasta „Cappuccino I”
Biszkopt ciemny
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Ciasto kokosowe
- Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier puder; ubijać przez 5 minut.
- Do słodkiej piany dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wszystko wymieszać przy pomocy łyżki.
- Tak przygotowane kokosowe ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowy
- W 1 szklance mleka wymieszać cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka.
- Pozostałą cześć mleka zagotować.
- Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej zawiesinę i gotować do momentu, aż wszystko zgęstnieje i powstanie budyń (cały czas mieszając).
- Budyń odstawić do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń oraz kawę w proszku; krem podzielić na 2 części.
- Na ciemnym spodzie rozsmarować ½ część kremu, po czym na warstwie kremu umieścić ciasto kokosowe.
- Na cieście kokosowym rozsmarować kolejną cześć kremu a na niej położyć ciemny biszkopt.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
bardzo dobry placek, polecam, robiłam i wszystkim smakował
Bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów na ciasta!