
- Czas przygotowania: 3h 00 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 2 chleby
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 100 kcal/1 porcja
Przepis na Chleb
Czasy, w jakich przyszło nam żyć nie są łatwe - ciągła gonitwa, z pracy do pracy; na nic nie ma czasu. Jednak warto zatrzymać się na chwilę. Chociażby po to, aby przygotować samodzielnie chleb. Takie eksperymentowanie w kuchni to dobry sposób na odprężenie, zwolnienie tempa, pozbieranie i uporządkowanie myśli. Same pozytywy – swoisty relaks, własny wypiek o znajomym składzie, no i oczywiście dom pachnący chlebem, do którego aż chce się wracać.
Składniki na Chleb
- ½ kg mąki żytniej razowej
- ½ kg mąki orkiszowej
- ½ l ciepłej filtrowanej wody
- ½ l wody gazowanej
- 3 łyżki zakwasu chlebowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli
- ziarna słonecznika lub zioła
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób wykonania Chleba
- 2 rodzaje mąki oraz sól wymieszać w dużej misce.
- Następnie dodać zakwas chlebowy, cukier, wodę ciepłą i gazowaną; wymieszać.
- Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, odłożyć ok. 3-4 łyżki ciasta do słoiczka, w którym był zakwas.
- Na koniec dodać zioła lub ziarna słonecznika, ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do 2 podłużnych blaszek posmarowanych tłuszczem.
- Blaszki z ciastem przykryć lnianymi ściereczkami i odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Chleb piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 60-80 minut. Po upływie 30 minut, temperaturę piekarnika można zmniejszyć do ok. 150 stopni.
- Tak przygotowany chleb podawać z ulubionym masłem lub pastą.
Nowa alternatywa pieczenia smacznego chleba. Każdy przepis na chleb jest novum, którego warto spróbować.