Przepisy Ze Składnikiem: Mąka Żytnia

Mąka żytnia

Mąka żytnia

Mąka mące nierówna. Istnieje wiele różnych rodzajów – pszenna, żytnia, tortowa, kukurydziana a nawet świerszczowa. Każdą z nich można wykorzystać do czegoś innego. Mąka żytnia większości ludzi kojarzy się z chlebem żytnim a przecież nie tylko do wypieku chleba służy. Zakwas do żurku czy białego barszczu to kolejne pomysły na to do czego można ją wykorzystać. Z racji tego, że mąka żytnia jest dużo zdrowsza dla organizmu niż pszenna coraz częściej stosowana jest do wypieków uznawanych za bardziej odpowiednie dla osób mających problemy z cukrzycą. Zawiera ona więcej witamin z grupy B i błonnika od bardziej oczyszczonej pszennej. Do jej przygotowania wykorzystywane są całe ziarna, po zmieleniu pozostają w niej śladowe ilości zarodków i otrębów. Coraz popularniejsze staje się wykorzystywanie mąki żytniej do przygotowania naleśników, pizzy czy też racuchów.  Podobnie jak mąkę pszenną tak i żytnią można podzielić na kilka typów w zależności od ilości “popiołu” czyli substancji mineralnych. Typy te oznaczone są cyframi (typ – 500, 720, 1150, 1400 i 2000). Te o niższych typach świetnie nadają się do ciast, są delikatniejsze i bardziej puszyste, te o wyższych typach natomiast do pieczenia chleba.