
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 1 pizza
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę ze szparagami
Czy pizza zawsze musi się kojarzyć z tonami ciągnącego, tłustego sera, szynką i boczkiem? Warto przynajmniej jeden ciężkostrawny składnik zastąpić innym – zdrowszym. Takim pomysłem będzie pizza ze szparagami. Jej przygotowanie pochłonie zaledwie półtorej godziny, nie obciąży też zbytnio budżetu domowego. Za to można zyskać dom pachnący świeżymi wypiekami i zadowolonych biesiadników.
Składniki na Pizzę ze szparagami
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 10 zielonych szparagów
- 2 kulki białej mozzarelli
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej
- suszone oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pizzy ze szparagami
- Do podgrzanego mleka dodać wodę, szczyptę soli, cukier oraz drożdże, wszystko wymieszać.
- Następnie dodać oregano oraz mąkę, ciasto wyrobić rękami.
- Ciasto posmarować oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim pastę pomidorową.
- Szparagi opłukać, odciąć twarde końcówki, podgotować w osolonej wodzie (ok. 2 minuty), opłukać je zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na pizzy rozłożyć kolejno plastry szynki parmeńskiej oraz szparagi.
- Całość posypać solą, pieprzem i oregano.
- Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia na pizzy umieścić kawałki odsączonej mozzarelli.
- Pizzę podawać tuż po wyjęciu z piekarnika.
Pizza to ulubione danie nie tylko Włochów lecz dużej części światowego społeczeństwa. Także ja zaliczam się do tych, którzy tę pizzę po prostu lubią.