Alergeny: Miód

miód

Miód

Miód, słodycz pochodzenia naturalnego, może wywoływać reakcje alergiczne. Jest to wywołane zawartymi w nim alergenami, do których zalicza się pyłki kwiatów, ziarna pyłku roślinnego czy białko pszczele. Tego typu nadwrażliwość pojawia się przede wszystkim u osób uczulonych na jad owadów oraz pyłki roślin. Jeżeli alergia na miód pojawia się na skutek białka obecnego w wydzielinie i jadzie pszczół to występuje wtedy tak zwane uczulenie krzyżowe. Symptomy nadwrażliwości na miód dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego i skóry. Podstawowe objawy alergii to pokrzywka, czyli rodzaj swędzącej wysypki, obrzęki, pieczenie skóry, nudności i wymioty. Czasem uczulenie na miód objawia się problemami układu oddechowego, takimi jak alergiczny nieżyt nosa i skurcz oskrzeli. Spożywanie miodu jest szczególnie niewskazane u kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej drugiego roku życia. Jest to spowodowane ryzykiem wystąpienia u niemowląt ciężkiej choroby, zwanej botulinizmem dziecięcym. Silne reakcje alergiczne wywołują miody wielokwiatowe i spadziowe.