
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Roladki w sosie śliwkowym z serem camembert
Jak to brzmi?! Aż ślinka cieknie na samą myśl. Roladki w sosie śliwkowym z serem camembert. Danie niczym z najlepszych restauracji w samej stolicy! A tu niespodzianka. To danie, które może z powodzeniem zagościć na każdym stole, w dodatku wcale nie rujnując portfela przygotowujących. Wiadomo – takie danie nie przygotuje się samo. Wymaga odrobiny zachodu, jednak efekt końcowy wart jest każdej poświęconej chwili.
Składniki na Roladki w sosie śliwkowym
- 500 g wieprzowiny
- 200 g sera camembert
- 400 g śliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka tymianku
- masło
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Roladek w sosie śliwkowym
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry; rozbić przy pomocy tłuczka, oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze wieprzowiny ułożyć kawałek sera; mięso zwinąć w rulon.
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć z każdej strony wcześniej przygotowane roladki.
- Na patelni z tłuszczem po roladkach podsmażyć śliwki (ok. 2 minuty).
- Do podsmażonych śliwek dodać powidła, kminek, miód oraz sok z cytryny.
- Sos doprawić solą, pieprzem i tymiankiem; zagotować.
- Tak przygotowane zrazy umieścić wraz z sosem w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Danie jest bardzo apetyczne. Wieprzowina, ser camembert, śliwki to świetne zestawienie. Każdy powinien spróbować. To zestawienie na każdą kieszeń.
Idealne na rodzinny obiad!